Een pleidooi voor zachtheid

Gepubliceerd op 15 februari 2024 om 12:03

Ik hoor wel eens dat ik te soft ben.
 Het gebeurt dat ik een aangenaam kennismakingsgesprek heb met mensen die ondersteuning zoeken en ze nadien  toch besluiten les te volgen bij een trainer met de harde aanpak.

‘Aangenaam en vriendelijk, maar te soft’, hoor ik achteraf ‘dit gaat niet werken bij onze hond!’


In een wereld die steeds harder wordt, lijkt ook in de hondenwereld opnieuw een trend te ontstaan voor de harde aanpak.
Sliplijntjes, stroombanden, fysieke correcties,... het wordt weer helemaal ‘in’.


Maar goed, ik ben dus een ‘softie’.


Een softie die elke hond als een individu ziet, met dezelfde emoties en gevoelens als wijzelf. Ik benader elke hond met respect, hetzelfde respect dat ieder ander levend wezen verdient. Gelijkwaardig dus.


Ik juich het toe wanneer een hond durft tonen hoe hij/zij zich voelt; zelfs als dat met een grom of een snauw gepaard gaat. Ik gun iedere hond de vrijheid om zijn emoties te tonen. Zeker wanneer het om een herplaatser gaat. Want een hond die in een nieuw gezin komt, kan de eerste tijd de kat wat uit de boom kijken, het allemaal wat ondergaan en zich soms nog niet durven of kunnen uiten.


In de mensenwereld is men er allang uit dat het onderdrukken van emoties nefast is. Nog nooit heeft iemand zich beter gevoeld door langdurig zijn emoties te onderdrukken; er wordt enkel spanning in het lichaam opgebouwd wat leidt tot o.a. gezondheidsproblemen.

Waarom zouden honden hun emoties dan wel moeten onderdrukken? 
Waarom zou een hond zijn/haar grens niet mogen communiceren?
 Waarom zou een hond niet boos mogen zijn? Of angstig?


Ik juich het toe - elke emotie. Ik ben dankbaar wanneer een hond gromt en zegt ‘hou afstand’. Ik voel compassie wanneer een hond durft tonen dat hij bang is. Ik ben blij wanneer een hond vrolijk tegen me opspringt en me een lik in het gezicht geeft.


Laat maar komen die emoties. Je wordt er niet op afgerekend. Laat ze maar komen. 
Zo kan ik je leren kennen. Zo kan je aangeven wat je nodig hebt. Zo kan je mogelijk gelukkig worden.


Ondertussen blijf ik je met zachtheid benaderen.

Vriendelijk, liefdevol en onvoorwaardelijk.

Want ik ben een softie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid De Vroey
5 maanden geleden

En please blijf de softie!!! Teveel mensen spiegelen hun onmacht en frustraties in het leven op hun hond 😓. Wat we uitstralen trekken we aan, dus zachtheid en geduld ❤️. Dank dat je sterk blijft in wie je bent 🙏❤️

Greet
5 maanden geleden

Ik ben blij dat ik niet de enige softy ben wat mij dikwijls wordt verweten. Soms zou men twijfelen aan zichzelf. Laat ons softies mekaar steunen om te blijven geloven in wat wij voor staan.

Marion Bekkers
5 maanden geleden

Ik ben er trots op dat ik ook zo'n zogenaamde softie ben. Ik noem het eerder liefde- en begripvol. Wij kunnen ons een voorstelling maken hoe een hond zich kan voelen en welke emoties daarbij horen. We sluiten daarbij aan en steunen de hond en zijn mens waar we kunnen. Blijf je lekker jezelf Reninka. Dat is meer dan genoeg!!

Lezke
5 maanden geleden

Soft is the new spirit!
Lieve Reninka, ik krijg het warm van je (alweer) mooie woorden. ♥️
Blijf wie je bent, je bent een prachtig persoon... Stay soft, love it!