Een unieke vertrouwensband zonder training

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 16:36

Ik heb het er vaak over, maar wat bedoel ik met die 'unieke vertrouwensband'?
Wat betekent het voor mij?

Het is zoveel meer dan graag zien.
Het is die diepe band die je met je hond kan hebben, niet tastbaar en meestal onzichtbaar voor anderen. Een band die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, gelijkwaardigheid en onvoorwaardelijke liefde.
 

Een unieke vertrouwensband heeft niets te maken met het kunnen opvolgen van commando’s. Het heeft niets te maken met gehoorzaamheid, met je hond ‘onder controle’ hebben. Je hond ‘onder controle’ hebben bekijkt de relatie tussen jou en jouw hond enkel vanuit jouw standpunt. Het gaat over een machtsrelatie waar jij de touwtjes in handen hebt, waar jij controle wil hebben over het gedrag van je hond, waar jouw hond moet zijn wie jij wil dat hij is. In zo'n relatie sta jij centraal en is jouw hond en hoe hij zich voelt van ondergeschikt belang.

Maar hoe doe je dat dan, zo’n unieke vertrouwensband opbouwen?

Er is geen stappenplan, geen training om die band te bekomen. Het gaat over de manier waarop jij in de relatie met je hond staat en hoe jij in het leven staat.

De basis van deze band is liefde, onvoorwaardelijke liefde. Een liefdevolle relatie is veel geven, zonder te verwachten iets terug te krijgen. Het is er zijn voor de ander, ook (en vooral) als het moeilijk wordt.

Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je je hond kan aanvaarden zoals die is, je hond mag emoties tonen en mag keuzes maken. Je hond mag zijn wie hij is, je respecteert je hond zoals hij is. Je aanvaardt je hond zoals die is, zoals jouw hond jou laat zijn wie je bent. Dat laatste is vaak de reden waarom mensen een hond in huis nemen: hij neemt me zoals ik ben. Maar hoe mooi is het als jij dat ook kan doen...

Jij bent er onvoorwaardelijk en communiceert respectvol, vriendelijk en geduldig. Je kent de talenten en de kwetsbaarheden van je hond en je houdt hiermee rekening. Je vermijdt onnodige spanning en brengt je hond niet bewust in situaties die te moeilijk zijn. Stress en spanning kan je nooit helemaal uit de weg gaan en dat hoeft ook niet; stress is een onderdeel van elk leven. Maar wanneer jouw hond het moeilijk heeft, wanneer iets spannend wordt, ben jij de veilige haven.

Om een veilige haven, een ankerpunt te kunnen zijn, dien je je bewust te zijn van hoe je jezelf voelt. 'Hoe gaat het met je?' 'Wat wil je?' 'Wat heb je nodig?' Het zijn drie belangrijke vragen in de relatie met onze hond. We dienen deze vragen niet alleen aan onze hond te stellen, maar ook aan onszelf. Wanneer jij moe bent of pijn hebt, ben je misschien sneller gefrustreerd of heb je minder geduld. Dat is normaal en menselijk, maar het feit dat je je daarvan bewust bent zal jou helpen om mild te zijn naar je hond en naar jezelf, het zal je helpen om ook voor jezelf de juiste keuzes te maken.

Is een unieke vertrouwensband synoniem voor een rimpelloze relatie? Neen, absoluut niet. Elke relatie gaat gepaard met ups & downs. Een relatie waar iedereen kan zijn wie hij is, kan soms heftig zijn, explosief misschien zelfs. Maar dat is net het mooie: door het grote vertrouwen dat er langs beide kanten is, door de onvoorwaardelijkheid, is dat oké. Er komen geen scheuren in die relatie, de band wordt alleen maar sterker.

 

Loop jij ergens tegenaan met je hond? Heb je vragen? Wil je je hond beter leren begrijpen?

 

Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.