top of page

Hoe het begon

JulieLandrieu_03112021_Kortenberg_Reninka_0011.jpg

Het is niet zo dat  ik mijn ganse leven omringd werd door honden. Ook al was ik een typisch kind dat gek was van dieren, het duurde lang voor er een hond in mijn volwassen leven kwam. Lange tijd was daar praktisch en emotioneel geen ruimte voor.

 

Tot die oude liefde op een dag terug opflakkerde. Tijdens een reis door Servië zat ik in m’n eentje wat muziek te spelen toen een straathondje kwam aangetrippeld; hij was nauwelijks enkele maanden oud. Vanop een meter of twee observeerde hij me nieuwsgierig. Niet veel later kwam er een tweede hondje bij en nog wat later een derde. Het was een uniek moment van samen zijn met deze drie individuen, zonder woorden, zonder aanrakingen, zonder iets te willen van elkaar. Dat moment maakte iets los wat lang ondergesneeuwd was.

Het duurde nog zowat anderhalf jaar voor ik een hond adopteerde. Ik noemde haar Sevdah. Haar naam is een ode aan de Balkan en in het bijzonder aan de drie pups die ik toen ontmoette. ‘Sevdah’ is muziek die typisch is voor Bosnië en Herzegovina, melancholische muziek die op fado lijkt. Later ontdekte ik dat de naam ‘Sevdah’ nog een andere betekenis heeft: ‘yearning for love’ (verlangen naar liefde).

De naam kon niet beter gekozen zijn...

Visie

Elk individu (mens, hond en andere dieren) heeft bestaansrecht. Bestaansrecht wil voor mij zeggen: het recht om te mogen zijn wie je bent, het recht om emoties te mogen tonen, het recht om anders te zijn, het recht om een goed leven te hebben.

Ik geloof dat gelijkwaardigheid voor een betere wereld zorgt. Gelijkwaardigheid impliceert onbevooroordeeld luisteren, empathie, mild zijn t.o.v. andere meningen of gedrag dat niet strookt met je eigen waarden. In onze relatie met honden impliceert het bovendien dat honden niet gedwongen worden bepaald gedrag uit te voeren, dat ze niet gemanipuleerd worden, dat er geen fysieke of mentale straffen gegeven worden, dat ze keuzes mogen maken en dat wij er ons steeds bewust van zijn dat wij een verantwoordelijkheid dragen.

 

Ik hoop mensen te inspireren met de kracht van aanvaarding, eerlijke, vriendelijke en geweldloze communicatie en oprechte betrokkenheid. Ik wil hen inspireren om vanuit gelijkwaardigheid met honden en andere individuen om te gaan opdat ook zij een diepe vertrouwensband met hen kunnen opbouwen.

 

Ieder individu mag zijn wie hij is, zonder schroom, zonder onderdrukking. Alle emoties mogen geuit worden. Alleen wanneer emoties niet onderdrukt worden, kunnen we zien welke gevoelens er zijn. Dan pas kunnen we zien hoe het met de andere gaat, wat hij wil en wat hij nodig heeft. Dan pas kunnen we er echt zijn voor de andere.

Opleiding & samenwerking

Kennis is maar een klein aspect in het omgaan met honden en de ondersteuning van mensen, dat ervaar ik telkens weer.

Wil je toch weten waar ik mijn kennis en inspiratie vandaan haal?
Hieronder enkele opleidingen die waardevol waren:


Opvoeding van de hond - Geert De Bolster
Specialist probleemgedrag van de hond - Geert De Bolster
Opvoeden vanuit verbondenheid - David Pithie
Opleiding asielmedewerker - Departement Omgeving - Dierenwelzijn
Lesdag De buitenlandse hond - Suze Steenbergen
Hondengedragdeskundige - Laura Bangels
Hond & kind - Dierbare Ontmoetingen
Rouw- en verliescoach - Rouw en Verlies Vlaanderen


Samenwerking is essentieel. Openstaan voor de kennis, ideeën en ervaringen van anderen en ook zelf delen, zorgt er voor dat je steeds een frisse kijk blijft hebben en in verbinding bent met anderen.
Ik ben dankbaar dat deze mensen op mijn pad gekomen zijn:

David Pithie
Geert De Bolster
Maaike Pannemans
Veerle Van Vlierberghe - Brave Hond
Ineke Vander Aa - Shewolf
Marion Bekkers - Teamspirit and Dogs


Julie Landrieu is verantwoordelijk voor de mooie foto's op de website.
 

bottom of page