top of page

Sevdah... de hond waar alles mee begon

Daar was ze dan, Sevdah. De eerste hond in mijn volwassen leven. Een adoptiehond van 4 maanden.

Ik had net een korte maar toxische relatie beëindigd en was vastbesloten mijn leven een nieuwe wending te geven.

En Sevdah zou me daarbij helpen. We zouden de beste maatjes worden en de mooiste avonturen beleven. Mijn verwachtingen en dromen waren torenhoog, maar de ontnuchtering kwam snel toen Sevdah gedrag vertoonde waarvan ik niet wist hoe ik ermee moest omgaan. Ik voelde machteloosheid en verdriet...

Als je een probleem ervaart met je hond, word je overladen met 'goede raad'. Sevdah opgeven was één van de goedbedoelde adviezen: het zou nooit goed komen met deze hond. Opgeven was geen optie, sterker nog: het werd mijn missie om van Sevdah een evenwichtige hond te maken. Na een parcours van hondenschool en gedragstherapeuten gehoorzaamde Sevdah, ze had aandacht voor me en toch... er knaagde iets in mij. Het voelde niet goed, ik voelde dat er iets niet klopte. Er was geen echt vertrouwen.

 

Alles veranderde toen ik een opleiding ging volgen bij Geert De Bolster terecht waar ik de Connectiemethode® leerde kennen. Het was een eerste aanzet om anders te gaan kijken en terug te leren voelen. Te lang had ik enkel vanuit mijn perspectief gekeken en niet begrepen wat Sevdah me vertelde. Het was pijnlijk confronterend, want al die tijd had ik niet alleen de emoties van Sevdah, maar ook mijn eigen emoties onderdrukt.

Mijn hart had me al die tijd het juiste verteld: de naam van Sevdah, 'yearning for love'. Ze wilde - net als elk individu - dat iemand haar graag zag, puur om wie ze was.
 

Ik ben elke dag dankbaar. Dankbaar voor alles wat ze me leerde, dankbaar dat ze me toonde hoe ze zich voelde, dankbaar dat ze me in een spiegel deed kijken en me terug leerde voelen, dankbaar dat ook zij me aanvaardde zoals ik ben. Dankbaar dat ze me haar vertrouwen gaf.

Sevdah is overleden, het verlies van haar fysieke nabijheid is gigantisch. Toch voel ik haar nog steeds dichtbij. Onze band is uniek en niet in woorden te vatten.

JulieLandrieu_03112021_Kortenberg_Reninka_0018_edited.jpg
bottom of page